Telefoonbacteriën

telefoonWat hebben een mobiele telefoon en zijn eigenaar gemeen? Meer dan je denkt. Nieuw onderzoek toont aan dat een groot deel van de bacteriën die op en in ons leven ook op onze mobiele telefoons te vinden zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Oregon bestudeerden de bacteriën die op de wijsvinger en duim van zeventien proefpersonen voorkwamen. Vervolgens keken ze naar de bacteriën op het touchscreen van de mobiele telefoons van deze proefpersonen.

Overeenkomsten
Ze ontdekten dat er grote overeenkomsten waren. Maar liefst 82 procent van de bacteriën die op de vingers en duimen van de proefpersonen leefden, waren ook op hun mobiele telefoons te vinden. Opvallend genoeg waren de overeenkomsten groter voor vrouwen dan voor mannen.

De bacteriën
De bacteriën die het meest op de handen en de mobiele telefoons voorkwamen, behoorden tot de geslachtenStreptococcusStaphylococcus en Corynebacterium. Al deze bacteriën komen overvloedig in en op mensen terug. De eerste bacterie voornamelijk in de mond, de andere twee voornamelijk op de huid.

Dat er zulke grote overeenkomsten zijn tussen het microbioom – alle bacteriën die in en op ons leven – van mensen en hun mobiele telefoons lijkt misschien een beetje eng. Maar de onderzoekers zien het vooral als iets nuttigs. “We zijn heel geïnteresseerd in de mogelijkheid om persoonlijke eigendommen van mensen te gebruiken om de gezondheid en het contact met de omringende omgeving te monitoren,” stelt onderzoeker James F. Meadow. Als we in de toekomst willen uitsluiten dat bijvoorbeeld ziekenhuisbezoekers bepaalde ziekteverwekkers in of uit het ziekenhuis dragen, hoeven we deze bezoekers wellicht niet meer helemaal te onderzoeken, maar enkel te kijken wat er op hun mobiele telefoon leeft. De onderzoekers wijzen er bovendien op dat mobiele telefoons direct contact maken met een groot deel van de omgeving van de mens en nuttig kunnen zijn wanneer we willen weten in hoeverre iemand is blootgesteld aan biologische bedreigingen of ongebruikelijke bronnen van bacteriën die niet per se in het menselijk microbioom geïntegreerd worden.

 

Uit onderzoek blijkt dat de mobiele telefoon vol met bacteriën zit. Waaronder bacteriën die op het toilet leven.

Wetenschappers gingen de straat op in Engeland en veegden over 400 mobiele telefoons en de handen van de eigenaren van deze GSM’s. De wattenstaafjes die daarvoor gebruikt werden, werden uitgebreid bestudeerd.

Schokkend
En dat levert tamelijk schokkende resultaten op. Zo blijken 16 procent van de telefoons en een even groot percentage handen de bacterie Escherichia coli te bevatten. Deze bacterie komt voor in onze darmen en bewijst dat zelfs sporen van ontlasting op onze telefoons zitten.

WIST U DAT?

…lichtgevende bacteriën een geheime code kunnen vormen?

Hand en telefoon
Het onderzoek bewijst dat de bacteriën die op onze handen zitten ook op onze telefoon kunnen gedijen. Onderzoeker Ron Cutler wijst er ook nog even op dat we onze telefoon natuurlijk regelmatig dicht bij onze mond brengen.

De kans dat we daadwerkelijk ziek worden door deze bacteriën is klein. Toch kan het volgens de onderzoekers geen kwaad om de handen regelmatig (zeker na het bereiden van eten en bezoek aan het toilet) grondig te wassen.